The flavour ban for e-liquids is a big mistake

  • Media Hits

PURMEREND – ‘Vapen’ kan rokers enorm helpen om van hun gewoonte af te komen. Toch dreigt dat tienduizenden ex-rokers hun vaper (verdamper) links laten liggen als staatssecretaris Blokhuis zijn zin krijgt. Die wil namelijk de smaakjes voor e-sigaretten verbieden. Vapers mogen dan alleen nog ‘dampen’ met een tabakssmaak, waardoor de stap terug naar het ongezonde roken vlot is gemaakt. Het voornemen van de staatssecretaris komt 3 december aan bod tijdens een algemeen overleg in de Tweede Kamer. 

Volgens de speciaalzaken baseert Blokhuis zijn voornemen op een vage terminologie in een rapport van het Trimbos instituut. “In Engeland is er heel veel onderzoek gedaan naar de effecten van dampen met overtuigend bewijs dat het veel minder schadelijk is dan roken en daarom wordt het daar gepromoot en zitten er zelfs dampwinkels in ziekenhuizen”, zegt Laura de Lange van Dampwinkeltje aan de Willem Eggertstraat in Purmerend. “Ik kan er vanuit de praktijk over meepraten. Mijn bedrijf is puur door het succes van de e-sigaret uitgegroeid van een klein webwinkeltje tot een bedrijf met winkels in Purmerend en Krommenie.”

 

Laura kan het wel van de daken schreeuwen: “De e-sigaret (verdamper) is een uitvinding die wereldwijd miljoenen mensen van het roken heeft afgeholpen. Helaas wordt het in veel landen niet erkend als succesvol stopmiddel of als een minder ongezond alternatief, terwijl het dat wel degelijk is!”

“Stoppen met roken is voor de meeste mensen enorm moeilijk, en dat ligt niet alleen aan nicotine maar vooral aan het feit dat het een associatieverslaving is. Denk maar eens aan dat eerste sigaretje bij de koffie of die ene na het eten. Wat de roker ervaart bij de overstap naar een ‘vaper’ is dat die associaties in eerste instantie in stand kan blijven. De ex-roker inhaleert nog steeds, blaast wat uit, voelt de nicotine prikkel in de keel en mist zo die echte sigaret niet of nauwelijks. Maar: ze krijgen niet meer de teer, koolmomoxide en weet-ik-hoeveel kankerverwekkende stoffen binnen. Het gevolg merkt de ex-roker al snel; meer lucht, betere doorbloeding, gezondere huid en een compliment van de tandarts.”

Een e-sigaret werkt eenvoudig. Er wordt (al dan niet nicotine houdende) gearomatiseerde vloeistof verdampt door middel van elektronische verhitting. De ervaring lijkt op roken maar de meest schadelijke eigenschappen hiervan worden vermeden. Reden waarom de speciaalzaken de vergelijking met roken liever mijden en met hun naamgeving aanduiden bij de internationale term Vapen (dampen).

De Nederlandse longexpert Van Toorn en Amerikaanse media waren afgelopen jaar negatief over vapen. Na onderzoek is echter gebleken dat de Amerikaanse slachtoffers waar sprake van was, vergiftigde straatdrugs in hun e-sigaret hadden gebruikt. ”Vapen is levensgevaarlijk was de boodschap. Dat je alleen acuut gevaar loopt wanneer je ongereguleerde stoffen gebruikt, werd er niet bij vermeld. De klachten doken spontaan op en verdwenen (logischerwijs) ook heel snel weer.”

Source: https://www.rodi.nl/regio/purmerend/189936/-smaakverbod-voor-e-liquids-is-echt-een-grote-vergissing-

Publisher: Rodi.nl, Date: 17/11/20