Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Агенция по обществено здраве на Великобритания с годишен доклад за е- цигари

Британската здравна агенция Public Health England за ролята на вейпинг устройствата

Обединеното кралство от години е лидер по отношение на политиката за намаляване на вредата от тютюна, като в страната са предприети редица мерки за ограничаване на тютюнопушенето и стимули за преминаването на пушачите към бездимни алтернативи като електронните цигари и устройствата за нагряване на тютюн.

Електронните изпарители на никотин се превръщат в един от начините за отказ от традиционните цигари и могат да имат решаваща роля за намаляването на огромната заболеваемост, която се дължи на тютюнопушенето.  Това констатира Агенцията по Обществено здраве на Англия „Public Health England“ в седмия си годишен доклад  за електронните цигари, озаглавен “Вейпингът в Англия: Актуализация на научните доказателства, февруари 2021 г.“

В последния си годишен доклад здравната агенция на Великобритания анализира наличните научни данни, свързани с употребата на вейпинг устройства и тяхната ефикасност при подпомагането на пушачите да откажат от цигарите.

Британската агенция констатира, че вейпингът е 95% по-малко вреден от запалимите цигари и остава един от възможните начини за отказ от пушенето и доказателствата за това продължават да нарастват.

„Пушенето все още е водещата причина за преждевременната смърт и заболявания, като само през 2019 г. във Великобритания умират 75 000 души от цигарите. Най-доброто нещо, което един пушач може да направи, е да спре пушенето напълно и доказателствата показват, че вейпингът е едно средствата за отказ, помагайки на около 50 000 пушачи всяка година да се откажат от цигарите.“, казва професор Джон Нютон от агенцията.

Агенцията посочва в доклада си следните нови доказателства, събрани от изследователи от британския университет „King’s College London“:Над 50 000 пушачи в Англия са успели да спрат цигарите с помощта на електронните изпарители с никотин само за 2017 год.
Близо една трета от пушачите на Острова – 27,2%,  са използвали през изминалата година електронни цигари като средство за спиране на пушенето, което ги прави един от методите за отказ в сравнение със само 18,2%, използвали никотинзаместващата терапия
Препоръчването на пушачите да преминат на вейпинг продукти като част от опитите им за отказ от пушенето от местните британски служби за борба на тютюнопушенето се е оказал един от успешните методи за отказ – между 59,7% и 74% от пушачите през 2019 г. и 2020 г успяват да спрат напълно цигарите
Няма вейпинг епидемия сред младите на Острова

Повечето настоящи потребители на електронни цигари са или бивши, или настоящи пушачи. Повечето млади хора, които никога не са пушили, никога не са и използвали електронни цигари, показват още данните в доклада на здравната агенция на Англия.  Всъщност малък се оказва процентът на младите хора, които са започнали да употребяват никотин чрез електронни цигари – само между  0,8% и 1,3 на сто от потребителите.
Все пак е важно да се има предвид, че електронните цигари са предназначени само за пълнолетни пушачи, които иначе биха продължили да пушат, и затова действията в посока на ограничаването им сред непълнолетните и непушачите трябва да продължат, съветват експертите.

Въпреки последните положителни данни, Агенцията по Обществено здраве на Англия също така изрази загриженост относно нарастващите възприятия в обществото за относителния риск при е-цигарите, в сравнение с пушенето. Всеки 6-ти пушач смята, че вейпингът е по-вреден от горимите цигари, констатират в доклада си експертите.

Изследователи от от британския университет „King’s College London“ установяват, че през 2020 г. 38% от пушачите вярват, че вейпингът е толкова вреден, колкото пушенето, а 15% смятат, че вейпингът е по-вреден от пушенето.

Докладът на британската здравната агенция, казва проф. Дейвид Суанор, професор по право в университета в Отава, Канада, споделя следното:  „Тъй като има толкова голямо объркване и медиите се фокусират само върху сензационни истории и неточна наука, има огромна нужда от високо уважаван регулаторен здравен орган, който да предостави авторитетно обобщение на фактите“, казва проф. Суанор . „Именно това прави Public Health England последователно и възхитително”

Световната асоциация на вейпърите (World Vapers ’Alliance (WVA) приветства доклада на Public Health England. Директорът на асоциацията Майкъл Ландъл , коментира доклада:
„Новият доклад  на Public Health England е чудесна новина за потребителите на електронните цигари. Имаме допълнително потвърждение, че вейпингът е един от изходите от тютюнопушенето. Тези, които продължават да твърдят, че вейпингът е “врата” към тютюнопушенето, трябва да отделят време, за да прочетат науката.

За да демонстрират разликата между цигарения дим и аерозола от електронните цигари и липсата на катрани при бездимните прудукти, преди три години Агенцията по обществено здраве на Англия публикува видео демонстрация в YouTube канала си с помощта на машина, която визуализира ясно тази разлика.

Originally published here